Snelle Levering 24V LED 5 jaar fabrieksgarantie

Tuinverlichting- en kabelplan

c Suslight

Het kiezen van de juiste tuinverlichting start met een goed lichtplan. Overdag bepalen planten en de tuinmeubelen de sfeer in de tuin, maar ’s avonds doet de buitenledverlichting al het werk. Hoe ‘richt’  je een tuin nu in met verlichting? Daarvoor is een duidelijk en overzichtelijk tuinverlichting- en kabelplan belangrijk.

Waarvoor wil je je buitenledverlichting gebruiken?  Wil je de inkom zo verlichten dat je alles tot in detail kan bekijken? Of wil je de bloemenborder verlichten in discreet, zacht licht?  Je hebt daar andere ledverlichting voor nodig met een verschillende felheid van licht.  Wist je dat het verschil in felheid van de ledlamp komt door het verschil in aantal lumen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer lichtopbrengst, hoe feller het licht. Buitenledverlichting kan dus, door de verschillen in lumen, voor verschillende doelen gebruikt worden.

Hoe maak je een goed lichtplan?

Tuinschets

Start vanuit je tuinplan of -schets. Heb je deze niet, maak dan een duidelijke tekening, bij voorkeur op maat van jouw tuin. Een goede tuinschets geeft je immers inzicht in de bestaande of nieuw aan te leggen tuin. 

Bepaal waar je je verlichting wilt 

Wandel vervolgens bij schemering door door je tuin en bepaal waar je welk licht wilt. Waar kan jouw tuinverlichting voor aangepaste sfeer zorgen?  Zijn er speciale bomen, struiken of bloemen die je extra in de kijker wilt plaatsen? Of een mooi kunstwerk? Heeft jouw terras aangepaste verlichting nodig om optimaal te kunnen genieten van lange en gezellige zomeravonden buiten? Of wil je van je tuinafscheiding een echte blikvanger maken?

Denk na over de 3 speerpunten: Sfeerlicht, Veiligheidslicht en Preventielicht (SVP) Maak a.d.h.v. deze 3 speerpunten een lichtplan met een duidelijk onderscheid tussen sfeer-, oriëntatie- en indicatieverlichting. Zo ontstaat er een juiste balans tussen de verschillende lichtbronnen en wordt de tuin bij het donker een waar sprookje.

Verschillende soorten ledverlichting

Maak nu een keuze uit de verschillende soorten ledverlichting: grondspots, richtspots, staande buitenlampen en buiten wandlampen. Door te kiezen voor verlichting op verschillende niveaus, creëer je een speels lichtspel. 

Kabelplan

Als laatste heb je een kabelplan nodig voor een 24 Volt kabelsysteem. Dit klinkt ingewikkeld maar dit is het absoluut niet!   Hier lees je meer over het kabelplan.

Wat is er nodig? 

  • 1 stopcontact (220 Volt).
  • 1 trafo (gebruik 80% van het aantal watt van de gekozen ledlampen).
  • Kabels om de afstand tussen de armaturen te overbruggen. 
  • T-connectoren om de armaturen te verbinden met de kabels.
  • Een tijdschakelaar of schemerschakelaar om te bepalen tot wanneer de verlichting blijft branden.

NL