
Sfeerverlichting in de tuin is belangrijk. Ja, echt! Om jouw lichtplan duidelijk en overzichtelijk te krijgen raden we je aan te beginnen met het maken van een tuinverlichting- en kabelplan. Overdag bepalen planten en de tuinmeubelen de sfeer in de tuin, maar ’s avonds doet de buitenledverlichting al het werk. Hoe ‘richt’ je een tuin nou in met verlichting?
Het is van belang te weten waar je de buitenledverlichting voor gaat gebruiken. Wil je de entree zo verlichten dat je het kleinste stof kan zien? Of wil je juist de bloemenborder verlichten in discreet, zacht licht? Je hebt daar ledverlichting met verschillende felheid voor nodig.
Het verschil in felheid van de ledlamp komt door het verschil in aantal lumen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer lichtopbrengst, hoe feller het licht. Buitenledverlichting kan dus, door de verschillen in lumen, voor verschillende doelen gebruikt worden.
Welke onderdelen zijn van belang voor het maken van zo’n plan?
Tuinschets
Maak een duidelijke tekening, bij voorkeur op maat, van jouw tuin. Met een goede tuinschets krijg je inzicht over de bestaande of nieuw aan te leggen tuin. Loop vervolgens in de schemering door jouw tuin en bepaal waar je welk licht wilt. Op welke plekken moet jouw toekomstige tuinverlichting voor aangepaste sfeer zorgen? Zijn er speciale bomen, struiken of bloemen in jouw tuin die je extra in de kijker wilt plaatsen? Houd er rekening mee dat ook jouw terras aangepaste verlichting nodig heeft als je zoveel mogelijk van die lange en gezellige zomeravonden wilt genieten. Met de juiste verlichting wordt ook de tuinafscheiding een echte blikvanger.
Bepaal waar je verlichting wilt
Sfeerlicht, Veiligheidslicht en Preventielicht (SVP) zijn hierbij van belang. Creëer met deze 3 speerpunten een mooi lichtplan van sfeer-, oriëntatie- en indicatieverlichting. Zo ontstaat er een juiste balans tussen de verschillende lichtbronnen en wordt de tuin bij het donker een waar sprookje.
Verschillende soorten
Kies voor grondspots, richtspots, staande buitenlampen en buiten wandlampen. Zo komt de verlichting van verschillende niveaus en creëer je een speels lichtspel.
Kabelplan
Als laatste heb je een kabelplan, wij noemen dit een 24 Volt kabelsysteem, nodig Dit klinkt ingewikkeld maar dit is het absoluut niet! Hier lees je meer over het kabelplan.
Wat is er nodig?
- 1 stopcontact (220 Volt).
- 1 trafo (gebruik 80% van het aantal watt van de gekozen ledlampen).
- Kabels om de afstand tussen de armaturen te overbruggen.
- T-connectoren om de armaturen te verbinden met de kabels.
- Een tijdschakelaar of schemerschakelaar om te bepalen tot wanneer de verlichting blijft branden.