Snelle Levering 24V LED 5 jaar fabrieksgarantie

Het 24 Volt kabelsysteem, plug & play

Wat heb je nodig?

 • 1 stopcontact
 • 1 trafo (per max. 80% Watt van de gekozen ledlampen)
 • Kabels om de afstand tussen de armaturen te overbruggen
 • T-connectoren om de armaturen te verbinden met de kabels
 • Een tijdschakelaar of schemerschakelaar om te bepalen tot wanneer de verlichting blijft branden

Hoe werkt het 24 Volt kabelsysteem?

Start met het schetsen van een tuinverlichting- en kabelplan. Aan de hand van deze schets bereken je het aantal armaturen dat je nodig hebt. Vervolgens bereken je de totale hoeveelheid watt van de gekozen verlichting zo weet je meteen welke transformator je nodig hebt. Ook de hoeveelheid kabels, de lengte van de kabels en het aantal benodigde T-connectoren kan je zo eenvoudig berekenen.

Aan de slag met het 24 Volt kabelsysteem

 1. Een stopcontact Voorzie een werkend en spatwaterdicht stopcontact.
 2. Vervolgens heb je drie mogelijkheden* om je verlichting te automatiseren (* merk om het even):
  • Een app. Programmeer je de buitenledverlichting via een app, dan heb je een Wifi stopcontact 230V nodig. Steek het Wifi stopcontact 230V in het basis stopcontact. Vervolgens steek je de stekker van de transformator in het Wifi stopcontact 230V.
  • Een tijdschakelaar. Maak je gebruik van de Dusk to dawn Schemerschakelaar 24V, dan gaat de buitenledverlichting aan bij duister en uit bij zonsopgang. De transformator steek je in het stopcontact, de Dusk to dawn/Schemerschakelaar 24V sluit je vervolgens aan op de transformator.
  • Een bewegingssensor. Deze sensor zorgt voor activatie zodra er bijvoorbeeld een persoon langs komt. Ga je voor een bewegingssensor, dan koppel je de sensor voor de transfo.
 3. Een transformator of omzetter van 230V naar 24V . Deze transformator zet de standaard 230V spanning uit het stopcontact om naar een 24V veilige laagspanning. De transformators zijn te verkrijgen in diverse wattages, waaronder 36W, 52W en 100W. Het is dan ook belangrijk dat je de totale wattage berekent van alle lampen die je wenst aan te sluiten op de transformator. Zo weet je exact welke transformator je dient te gebruiken. Zie ook hieronder bij tip 1.
 4. 24V stroomkabels voor de stroomvervoer naar de buitenledverlichting. Vanaf de transformator bereken je de afstand naar de eerste armatuur. Deze afstand overbrug je met 1 of meerdere stroomkabels 24V. Kabels zijn er in vaste lengtes van 1, 2 ,5, 10 en 25 meter. Aangekomen op de gewenste plek sluit je een T-connector 24V aan op de kabel en de armatuur. Vervolgens herhaal je deze stappen voor de volgende armaturen. Let op: bij de laatste armatuur is geen T-connector meer nodig. Deze sluit je rechtstreeks aan op de kabel.

5 tips die de installatie vergemakkelijken

 • Tip 1: Belast de transformator niet zwaarder dan 80% W van de gekozen ledverlichting. Wil je bijvoorbeeld 10 tuinlampen plaatsen van elk 4.0W, dan is de totale wattage 40W. Dan volstaat het gebruik van een transformator van 52W. Alle Suslight transformatoren hebben een IP67 label. Dit betekent dat transformatoren zonder probleem buiten mogen gebruikt worden. Ze trotseren alle weers- en buitenelementen. Let er wel op dat de transformatoren horizontaal gemonteerd worden, dat je ze niet onder water legt of ingraaft.
 • Tip 2: Plaats de stroomkabels 24V altijd met voldoende rek, m.a.w. niet te strak.
 • Tip 3: Leg de stroomkabels 24V zoveel mogelijk in rechte lijnen door jouw tuin, zo vind je de stroomkabel eenvoudig weer terug mocht je later nog extra tuinlampen willen aansluiten.
 • Tip 4: De stroomkabels 24V hoeven, omdat er geen kans is op een gevaarlijke elektrische schok, niet op 60 cm diepte ingegraven te worden zoals bij zwaardere voltages. Komen de kabels onder een gazon te liggen dan is een diepte van 15 cm. aan te bevelen. Bij een (moes)tuin waar er gespit wordt, raden wij een diepte van zo`n 40 cm aan om te voorkomen dat de bekabeling doorgesneden wordt.
 • Tip 5: De schroefverbindingen zijn op 1 unieke manier aan te sluiten: draai beide ringen naar elkaar totdat ze niet meer verder kunnen. Gebruik hiervoor géén gereedschap!
Het 24 Volt kabelsysteem, plug & play

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NL