Snelle Levering 24V LED 5 jaar fabrieksgarantie

Hoe wordt licht en lichtsterkte gemeten? De relatie tussen Candela, lumen en lux.

Lumen en Lux 

Lumen is de eenheid voor lichtstroom. Dit meet de totale hoeveelheid licht dat een lichtbron uitstraalt. Lux (licht in het Latijns) is de hoeveelheid licht per vierkante meter. 

Candela 

Lang geleden, voordat elektriciteit bestond, werd lichtsterkte gemeten met een kaars (candela). Candela werd een eenheid om de verlichtingssterkte uit te drukken. Eén candela, was de lichtsterkte van één standaard kaars.

Nadien werd candela als basis gebruikt voor een nieuwe eenheid, ‘lumen’. De definitie van lumen: ”Eenheid voor de totale hoeveelheid licht in een lichtbundel”. Toegepast op verlichtingsproducten is het een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Vandaag de dag wordt lumen steeds vaker gebruikt om de hoeveelheid licht van een lichtbron uit te drukken.  

Maar hier kun je nog niet zoveel mee. Het hangt van de omgeving af hoeveel licht je daadwerkelijk ervaart. Lamp X geeft in een toiletruimte meer licht dan in een sporthal. Voor het meten en uitdrukken van de hoeveelheid licht in een bepaalde omgeving is de eenheid ‘lux’ ontwikkeld. 

Dus de hoeveelheid licht dat een lichtbron uitstraalt wordt uitgedrukt in de eenheid lumen en de hoeveelheid licht per vierkante meter (verlichtingssterkte) wordt uitgedrukt in de eenheid lux.