Snelle Levering 24V LED 5 jaar fabrieksgarantie

24 Volt kabelsysteem

We leggen ons 24 Volt kabelsysteem stapsgewijs uit:

Daarnaast hebben we ons systeem visueel uitgelegd via onze instructievideo

Tip Begin altijd met het schetsen van een tuinverlichting- en kabelplan. Door deze schets bereken je de benodigde armaturen heel gemakkelijk. Daarnaast kun je de totale hoeveelheid watt uitrekenen zodat je weet welke transformator je nodig hebt. Ook weet je hoeveel en welke lengte kabels je nodig hebt en natuurlijk hoeveel T-connectoren je nodig hebt.

1. Stopcontact Je hebt een werkend en spatwaterdicht stopcontact nodig.


Daarna heb je 2 keuzes:

2A. Gebruik een app om de verlichting in te stellen  Je programmeert de buitenledverlichting via een app, dan heb je een Wifi stopcontact 220V nodig. Dit Wifi stopcontact 220V steek je in het stopcontact. Vervolgens steek je de stekker van de transformator in het Wifi stopcontact 220V.

2B. Gebruik een tijdschakelaar  Je maakt gebruik van de Dusk to dawn/Schemerschakelaar 24V, dan gaat de buitenledverlichting aan bij duister en uit bij zonsopgang. De transformator steek je in het stopcontact en de Dusk to dawn/Schemerschakelaar 24V sluit je aan op de transformator.


3. Omzetter van 220V naar 24V Dit doe je met een transformator, deze zet de standaard 220 volts spanning uit het stopcontact om naar een 24V veilige laagspanning. Deze transformators zijn te verkrijgen in diverse wattages, waaronder 36W52W en 100W. Het is daarom belangrijk om de totale wattage te berekenen van alle lampen die je wenst aan te sluiten op een transformator. Zo weet je exact welke transformator je dient te gebruiken.

Tip Wij raden altijd aan de transformator niet zwaarder te belasten dan 80% W van de gekozen ledverlichting. Wil je bijvoorbeeld 10 tuinlampen plaatsen van elk 4.0W, dan is de totale wattage 40W. Dan volstaat het gebruik van een transformator van 52W.

De transformator is IP67. Daardoor is de transformator ook buiten te verwerken en kan deze de elementen goed trotseren. Wel moet deze horizontaal gemonteerd worden en kun je de transformator niet onder water leggen of ingraven.


4. Stroomvervoer naar de buitenledverlichting Vanaf de transformator bereken je de afstand naar de eerste armatuur. Deze afstand overbrug je met 1 of meerdere stroomkabels 24V. Kabels zijn er in vaste lengtes van 1, 2 ,5, 10 en 25 meter. Aangekomen op de gewenste plek sluit je een T-connector 24V aan op de kabel en de armatuur. Vervolgens herhaal je de stappen van de kabels en T-connectoren plaatsen, bij de laatste armatuur is geen T-connector meer nodig deze sluit je rechtstreeks aan op de kabel.

Tip Het aantal gekozen armaturen – de transformator = het aantal T-connectoren dat je nodig hebt.

Suslight heeft nòg meer tips:

  • Plaats de stroomkabels 24V altijd met voldoende rek en dus nooit te strak.
  • Leg de stroomkabels 24V zoveel mogelijk in rechte lijnen door jouw tuin, zo vindt je de stroomkabel eenvoudig weer terug mocht je later een extra tuinlamp  willen aansluiten.
  • De stroomkabels 24V hoeven, omdat er geen kans op een gevaarlijke elektrische schok is, niet op 60 cm diepte ingegraven te worden. Komen de kabels echter onder een gazon te liggen dan is een diepte van 15 cm. aan te bevelen. Bij een (moes)tuin waar gespit gaat worden raden wij een diepte van zo`n 40 cm aan. Dit om te voorkomen dat de bekabeling doorgesneden wordt.
  • De schroefverbindingen zijn slechts op 1 manier aan te sluiten. Draai beiden ringen naar elkaar totdat ze niet meer verder kunnen. Gebruik hiervoor géén gereedschap!